Je droomwoning gevonden? Dan wil je onwaarschijnlijk een bod doen op het huis. Maar dat klinkt misschien wel simpeler dan het is. Wij geven je enkele do’s en don’ts voor je eraan begint! 

 

Een bod = bindend!

Bezint eer ge begint. Want wanneer je een bod doet op een huis, is dit bod bindend. Wordt het bod aanvaard, kan je niet zomaar afstappen van je bod. Want daar hangt in het slechtste geval een fikse schadevergoeding aan verbonden. Zorg dus dat je zeker van je stuk bent voor je een bod uitbrengt. 

 

Ga vooraf naar de bank

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning, ga je best op voorhand langs bij de bank. Zij geven je een zicht op je financiële situatie, zodat jij een idee hebt wat je budget voor een nieuwe woonst kan zijn. Doe dit nog voor je een bod doet op een huis, zodat je niet plots voor een onaangename verrassing komt te staan.

 

Doe een schriftelijk bod

Een mondeling bod is moeilijker te bewijzen dan een schriftelijk bod. Logisch, zorg daarom dus dat je jouw bod ook op papier zet. Schrijf het neer, zet het op mail… Kortom: garandeer dat jouw bod zwart op wit kan bewijzen!

 

Neem opschortende voorwaarden

Het kan geen kwaad, dus doe je het best. Wanneer je een bod doet op een huis, kan je dat doen met opschortende voorwaarden. Dat houdt in dat je bod alleen maar geldig is wanneer er aan de afgesproken voorwaarden wordt voldaan. Denk maar aan het niet verkrijgen van een lening, bijvoorbeeld. Of wanneer er nog schade is aan het huis en dat eerst moet hersteld worden. Zoiets kan je afspreken met de verkoper en/of makelaar.

Plak een geldigheidstermijn op je bod

Wanneer je een bod doet op een huis en je beperkt het niet in de tijd, is de geldigheidsperiode moeilijk te bewijzen. Dankzij een geldigheidsperiode ontvang je meestal binnen die termijn een antwoord. En vervalt je bod ook wanneer het niet binnen die tijd geaccepteerd wordt. 7 à 14 dagen is een gebruikelijke periode. Uiteraard kan je hierna opnieuw een bod uitbrengen, als de woning nog niet verkocht is. 

Consimmo to the rescue

Om zeker te zijn dat je een bod doet op de juiste manier, helpen wij je op weg met ons modelformulier. Hierop kan je alle nodige gegevens invullen om een correct bod te doen. Zit je nog met vragen over hoe correct te bieden? Geen nood, we helpen je graag verder!

 

Op zoek naar die ene droomwoning om een bod op te doen? Wie weet vind je ‘m hier wel terug!