Jij bent helemaal in de wolken van dat ene pand en besluit het te gaan bezichtigen. Het is beter dat je met een kritisch oog naar je droompand gaat kijken zodat je achteraf geen spijt zal krijgen. Er zijn veel details die doorslaggevend kunnen zijn, maar waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht. Op wat moeten we letten tijdens het bezichtigen van een pand? Melih legt je graag haarfijn uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Hoe ziet de omgeving eruit?

Melih raadt het aan om eens op het internet te gaan kijken naar de omgeving van je droompand of zelfs in de omgeving rond te rijden of te wandelen. Het is belangrijk om te weten welke faciliteiten er allemaal zijn en of deze aansluiten op je behoeftes. Dit kan gaan om o.a. een school, supermarkt, sportcomplex, buurt, etc.. “Laat je omringen door een sfeer waar je je graag in begeeft om jou sneller en makkelijker thuis te laten voelen.”

Controleer

“Ook al heb je deze op foto gezien, het pand fysiek bekijken is een ervaring op zich. Het is belangrijk dat je controleert op gebreken en deze aangeeft tijdens je bezoek. Het is namelijk zo dat bij de overeenkomst er getekend wordt dat je het goed koopt/huurt in de staat dat het zich bevindt.” Volgens Melih kan je het best dingen uittesten en inspecteren zoals kranen, afvoeren, lekkages en geïnstalleerde apparatuur. “Vergeet ook zeker niet de binnen- /buitenkant te controleren op vochtschade en andere gebreken. Meestal kijkt men binnen goed naar details, maar wordt de buitenkant overgeslagen.”

Men kan best ook alle attesten en keuringen nakijken ter info, zoals een elektriciteitskeuring, het energieprestatiecertificaat (EPC) en de stedenbouwkundige uittreksels. “Zijn er bouwovertredingen? Is het pand volledig vergund? Hoe zit het met de isolatiewaarden van het pand? Ook deze zijn allemaal belangrijke aandachtspunten.”

Denk toekomstgericht

“Denk niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn. Wie weet wil je je gezin uitbreiden, wil je van baan veranderen, zal je meer van thuis uit werken. Dit zijn factoren waar je rekening mee moet houden of die je keuzes kunnen beïnvloeden.” benadrukt Melih.

Ga voor een tweede bezichtiging

“Nog een belangrijke tip dat ik je kan meegeven is dat je niet moet twijfelen om een 2de bezichtiging in te plannen.” Het is ook handig om iemand anders (eventueel een deskundige) mee te nemen om het huis nog kritischer te inspecteren. Neem eventueel foto’s die je later terug kan bekijken. Als je eerste bezichtiging in de avonduren was, plan je de tweede het best overdag in. Kunstlicht kan soms een vertekend beeld geven van je droompand.”

Er komen dus veel elementen aan te pas bij het bezichtigen van een woning. Sommige van deze elementen kunnen gezien worden als valkuilen omdat er geen rekening mee gehouden wordt. Voor meer informatie en tips kunt u altijd terecht bij ons kantoor!