Ben je van plan om een pand aan te kopen? Het is heel belangrijk om je eigen budget in kaart te brengen. Wat zijn je inkomsten en eigen middelen, hoeveel wil je lenen, wens je te renoveren, wat zijn jouw vaste uitgaven? Onze financieel adviseur Silvio begeleidt jou doorheen het hele proces!

Tips & tricks voor het samenstellen van een budget

Maak een overzicht

"First things first, maak een overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden binnen je budgetplan. Denk hierbij aan je inkomsten, uitgaven, lopende leningen en de eventuele renovatiewerken die je wilt uitvoeren, zowel op korte termijn als lange termijn."

Inkomsten

Wanneer je een lening wenst aan te gaan, dan zijn jouw inkomsten van cruciaal belang voor de aanvaarding van het geleend bedrag. "Er is namelijk een bepaald percentage dat je mag lenen, afhankelijk van jouw inkomsten. Ook wordt er gekeken of je in het bezit bent van een vast inkomen of niet. In bijna alle gevallen is dit laatste noodzakelijk om een financiering te krijgen. Ook andere inkomsten zoals huuropbrengsten, extralegale voordelen vanuit je werk, premies, etc… kunnen in aanmerking komen als inkomsten." aldus Silvio.

Uitgaven in the spotlight

"Om te weten of je budget wel degelijk haalbaar is moet je ook weten hoeveel geld er uit het laadje gaat. Kijk of er overbodige kosten zijn en schrap deze indien mogelijk. Plak eventueel ook een maximum dat je wilt uitgeven aan boodschappen en houdt dit ook aan. Zorg ervoor dat je je zo goed mogelijk aan je budgetten houdt, zo heb je meer over voor andere toekomstplannen. Bepaal ook voor jezelf wat je maximaal wilt uitgeven aan een huislening, om niet voor verrassingen te komen staan."

Budget sparen & reserveren

Volgens Silvio is het ook belangrijk om een reserve aan te leggen. "Zodra je al je inkomsten en uitgaven in kaart hebt gebracht in je budgetplan, kan je gaan ramen hoeveel je aan de kant kan leggen voor je onvoorzienbare kosten, wat heel belangrijk is!"

Budgetplan updaten

Je hebt je budgetplan opgesteld maar uiteraard moet dit ook steeds ge-update worden. "Zodra er een verandering in de uitgaven of inkomsten zit, neem je dit het best op in je budgetplan. Zo behoud je steeds een mooi overzicht van een passend budget."


Budgetteren is niet altijd even gemakkelijk maar het maakt je leven een hoop gemakkelijker. Wij helpen jou graag verder!

Welke meerwaarde kunnen wij hierin voor jou betekenen?


Maak nu een afspraak om meer te weten te komen over wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen!