Consimmo Talks - Wat is de ideale periode om je eigendom te verkopen?

Een goede timing is essentieel voor veel zaken, en dat geldt zeker als het gaat om het verkopen van je woning. Maar wanneer is nu de juiste periode, in welke seizoenen verkoop je het best? Dat legt Melih je hieronder uit!


De lente – maart tot medio juni

“In de lente, wanneer de temperatuur stijgt en het buiten aangenamer wordt, gaan veel mensen opzoek naar meer ruimte. Het is een seizoen waarin je woning er prachtig uitziet dankzij de overvloedige lichtinval in en rondom je huis. Bovendien lijkt het voor veel mensen aantrekkelijker om vastgoed te kopen in de lente, met de vakantieperiodes en mooier weer in het vooruitzicht voor een eventuele verhuizing. In deze tijd van het jaar wordt je buurt een stuk aantrekkelijker met de bloeiende bloemen en bomen. Het warmere weer en de langere dagen bieden mensen ook meer tijd om huizen te bezichtigen. Hierdoor raken meer mensen geïnspireerd om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.” vertelt Melih.

 

De zomer – medio juni - juli - augustus

Melih stelt vast dat vanaf eind juni de aantrekkelijkheid om je eigendom te verkopen afneemt tot medio augustus, mede door de vakantieperiodes met bijbehorende uitstapjes en reizen. “Bovendien kunnen hoge temperaturen mensen demotiveren om huizen te bezichtigen. Daarnaast kost het meer tijd om de tuin te onderhouden en er verzorgd uit te laten zien. Ook als verkoper moet je enkele dagen deels afzien van het volledig genieten van je eigen woning, omdat je bezichtigingen moet organiseren, juist tijdens de vakantieperiode. Tot slot is het ook lastiger om last-minute reparaties uit te voeren vanwege de vakantieperiodes en het bouwverlof. Maar van nadelen kunnen we ook voordelen maken; verkopen in de zomer kan tot minder concurrentie leiden, omdat het aanbod iets beperkter is en mogelijk potentiële kopers actief zijn op de vastgoedmarkt. De maand augustus is eigenlijk een ideale periode om uw woning verkoopklaar te maken.” licht Melih toe. “Denk maar aan de voorbereiding van de dossierstukken, zoals opmaken van keuringen en attesten. Alsook kan je prachtige foto’s maken op zonnige dagen.”

 

De herfst – september tot medio december

Volgens Melih is de nazomer & herfst één van de betere momenten om je huis of appartement te verkopen. “In deze periode is het aanbod van vastgoed op de markt meestal iets hoger, wat leidt tot meer concurrentie. Maar dan zijn er ook veel meer potentiële kopers actief. Voor sommige kopers kan het aantrekkelijk zijn om in de herfst een woning te kopen, omdat ze willen verhuizen voordat de lente begint.”

 

De winter – medio december tot februari

Het verkopen van een huis in de winter blijkt minder aantrekkelijk te zijn. Vanwege het koude weer zijn eigenaars niet bereid om hun eigen gezellige plek te koop aan te bieden. “Tijdens de wintermaanden zijn kopers meestal het meest gehecht aan hun huidige woning. Gedurende de eindejaarsperiode ontstaan er ook extra kosten, waardoor er minder budget beschikbaar is voor kopers. In de winter zijn veel mensen ook bezig met feestdagen, waardoor ze minder tijd en aandacht hebben om actief op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Ook is het sneller donker, waardoor kandidaten geen avondbezichtigingen doen.” verklaart Melih.

 

Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen als het gaat om het verkopen van een huis. De lente biedt een bloeiende omgeving en inspiratie voor kopers, terwijl de zomerperiode wat uitdagingen met zich meebrengt door vakanties en warm weer. De nazomer en herfst zijn actievere periodes, terwijl de winter doorgaans een rustiger periode is met wat meer uitdagingen door de donkere dagen en feestdagen. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen en te kiezen welk moment het beste past bij de individuele omstandigheden en doelen.

 

Overweeg je jouw eigendom te verkopen? Contacteer ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en een gratis schatting! 

Melih Isleyen
Melih Isleyen
Zaakvoerder
Erkend vastgoedmakelaar
Juridisch adviseur
Energiedeskundige
BIV 511231
089693001