Consimmo Nieuws & Trends - verlaging registratierechten

Er is goed nieuws voor wie een huis wil kopen (en verkopen!) vanaf nu: de registratierechten zullen vanaf 1 januari 2025 dalen van 3 naar 2 procent. Deze verlaging is van toepassing op de datum waarop de authentieke akte wordt verleden en niet op de datum van het compromis, dus je aankoop uitstellen is niet nodig!

In Vlaanderen is het gebruikelijke tarief 12 procent, maar sinds begin 2022 is er een verlaagd tarief van 3 procent voor de aankoop van een gezinswoning. Dit tarief wordt dus vanaf januari 2025 opnieuw verlaagd naar 2 procent.

Het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2024-2029 vermeldt: “We verlagen de registratierechten van 3% naar 2% voor de enige en eigen woning vanaf 1/1/2025. We kijken hiervoor naar de datum van het verlijden van de authentieke akte.”

Met het nieuwe regeerakkoord zijn er enkele veranderingen voor huizenkopers. Het belangrijkste nieuws is dat de registratierechten, ook wel bekend als verkooprechten, verlaagd worden naar 2 procent, maar dit geldt alleen voor de enige eigen woning (voor alle voorwaarden, surf naar www.vlaanderen.be). Dit is ook gunstig voor verkopers, gezien je potentiële kopers hierdoor een flink budget besparen!

Het is belangrijk om te onthouden dat de datum van de authentieke akte bepalend is en niet de datum waarop de onderhandse verkoopovereenkomst is ondertekend. Dit betekent dat je je aankoop niet hoeft uit te stellen. Gewoonlijk is er een periode van ongeveer vier maanden tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de authentieke akte bij het notariaat. Dus als je nu een compromis tekent, profiteer je ook van het lagere tarief!

Wenst u een woning aan te kopen via Consimmo en benieuwd naar ons aanbod? Klik dan op deze link.