Nieuws

© Consimmo Vastgoed
23-04-2021

Op huizenjacht in... Genk-Waterschei

Op zoek naar een nieuwe stek in Genk-Waterschei? Lees in dit artikel ons interview met Het Laatste Nieuws.

Net als Winterslag en Zwartberg staat ook Waterschei bekend om een rijk mijnbouwverleden. “Zo heb je hier nog steeds typische tuinwijken met arbeiderswoningen”, vertelt Melih Isleyen, zaakvoerder van het Genkse vastgoedkantoor Consimmo Vastgoed. “Wie daardoor wandelt, loopt misschien al snel verloren aangezien alle straten en ieder huisje op elkaar lijken. De panden zijn dan ook beschermd, waardoor het karakter van de woning niet verloren kan gaan bij een opknapbeurt. Toegegeven, het heeft wel zijn charmes.” En ook Thor Park, een voormalige mijnsite, is niet weg te denken uit Waterschei. “Daar vind je oude mijngebouwen terug, het onderzoekscentrum EneryVille, maar ook een scholencampus van Syntra. Vlak aan Thor Park is trouwens ook de Luminus Arena gelegen, de uitvalbasis van voetbalploeg KRC Genk.”

Wat Waterschei nog te bieden heeft? “Een grote sporthal, het SportinGenk park. Ook de ligging van Waterschei zit goed. Zo ben je snel in het centrum, maar ook meteen op de autosnelweg E314. En niet te vergeten: de Stalenstraat, waar tal van handelszaken zijn gevestigd. Daar kan je eigenlijk alle geuren en kleuren terugvinden. Die zijn dan ook uitgebaat door mensen met verschillende roots. Er liggen bijvoorbeeld een kebabzaak, een pizzeria en een frituur vlak naast elkaar. Die multiculturaliteit siert en typeert Genk.”

 

De prijs

Maar hoe diep moet je in de buidel tasten, om je slag te slaan in Waterschei? “Wanneer het over een typische arbeiderswoning gaat en er mag nog wat werk aan zijn, dan moet je rekenen op minimaal 170.000 euro. Wil je een halfopen en instapklare mijnbouwwoning? Dan zal je ongeveer 250.000 euro moeten uittrekken. Een vrijstaande mijnbouwwoning vind je nauwelijks, dan spreken we over de herenhuizen ook wel bekend als de ingenieurswoningen. De typische karakterwoningen uit de jaren 60 en 70, die dus losstaan van de mijnbouw, bedragen minimaal 250.000 euro. Afhankelijk van de staat kunnen de prijzen oplopen tot 300.000 euro, 350.000 euro en soms zelfs meer. Dat zijn dus zeker geen lage prijzen.”

“Onlangs heb ik nog een halfopen mijnwoning verkocht voor 275.000 euro. Mensen leggen toch heel wat geld neer om hier iets aan de haak te slaan. Hoe dat komt? Wel, de oudere bevolking is erg gehecht aan hun stadsdeel. Veel van hen zijn dan ook naar hier getrokken om in de mijnen te komen werken en zijn gehecht geraakt aan Waterschei. Ze geven die liefde voor Waterschei door aan hun kinderen, waardoor steeds meer mensen ook hier iets willen aanschaffen. Mensen betalen dus wel voor die charme en karakter die aan de woning verbonden zijn. Nieuwbouwwoningen kosten dan weer minimaal 300.000 euro en zijn vooral te vinden in Oud-Waterschei.” 

Wat dan met appartementen? “Wel, als er nog een beetje werk aan mag zijn, zit je rond de 175.000 euro of de 200.000 euro, afhankelijk van het aantal slaapkamers en de woonoppervlakte. Die renovatieprojecten vind je voornamelijk terug aan de Stalenstraat. Wie voor een ruimere woning, iets meer luxe of een nieuwbouw kiest, moet rekenen op 250.000 euro of meer. Zulke appartementen zijn meestal gelegen aan de André Dumontlaan en de Onderwijslaan.”

Tot slot zijn er nog de bouwgronden. “Toegegeven, die zijn heel schaars in Waterschei. De vraag is veel groter dan het aanbod. Ik heb hier nog een hele wachtlijst liggen van geïnteresseerden. Als er een bouwgrond te koop staat, is die vaak binnen de week al verkocht aan een vrij hoge prijs. Er heerst bijna een soort van monopolie. Hoeveel de prijzen bedragen? Laten we zeggen dat je voor een open bouwgrond in Waterschei gemiddeld mag rekenen op 150.000 euro. Voor een halfopen bouwgrond variëren de prijzen tussen de 110.000 en de 125.000 euro. Er zijn dan ook mensen die hun grond in twee delen en die verkopen als halfopen bouwgrond om er meer geld uit te slaan, vandaar de hoge prijzen.”

 

Hier wil iedereen wonen...

“De Stalenstraat is toch wel geliefd. Dat is misschien wel de meest ‘hippe’ plek van Waterschei om te wonen. Er valt dan ook wat te beleven. Jaarlijks gaan er in ‘normale tijden’ verschillende activiteiten door, zoals een braderie of een kermis. En de verschillende ondernemers zorgen natuurlijk ook voor sfeer. Naast het commerciële aspect heb je er ook een residentieel gedeelte. De handelaars zijn gelegen op het gelijkvloers, en daarboven vind je appartementen. Ook achterin de straat, als je richting de Emiel Van Dorenlaan gaat, worden veel oudere woningen opgekocht door projectontwikkelaars die er dan een nieuwbouw neerzetten. In de kleinere straten die uitmonden in de Stalenstraat vind je dan weer meer huizen.”

 

... maar dit is een interessant alternatief

“De laatste tijd merk ik dat de wijken in Oud-Waterschei in trek zijn. Die hebben een residentiëler karakter dan bijvoorbeeld de Stalenstraat, omdat er bijna alleen maar huizen staan. Zo heb je bijvoorbeeld in de Stalenheide typische huizen van de jaren ’50-’70. De Herenstraat en de omliggende straten zijn dan weer gekenmerkt door de residentiële woningen. Dat kan dan gaan van een compacte bungalow tot een ruime villa.”

 

Geschreven door Nees, Emily (23 april 2021). "Op huizenjacht in... Waterschei", Het Laatste Nieuws, link

 

Op zoek naar een eigendom in Genk-Waterschei? Klik hier om ons aanbod te bekijken. Wenst u uw eigendom te verkopen? Contacteer ons vrijblijvend voor een adviesgesprek en een gratis waardebepaling.