Nieuws

26-06-2019

Hoeveel is mijn huis waard? De kostenbepalers

Wanneer je jouw huis wilt verkopen, word je al snel geconfronteerd met een belangrijke vraag: hoeveel is mijn huis waard? We helpen je graag met een correcte professionele schatting, maar lijsten ook al even de belangrijkste kostenbepalers voor je op.

 

Ligging

Hoeveel je huis waard is, hangt zeker af van de ligging van je woning. De stad of gemeente, de buurt, soms zelfs de straat, kunnen de prijs van je woning doen stijgen of dalen.

 

Leeftijd

Logisch: maar hoe recenter je woning, hoe hoger het prijskaartje kan zijn.

 

Oppervlakte

Een grotere perceel- en woonoppervlakte resulteert meestal ook in een hogere prijs.

 

Staat

De staat van een huis verdelen we ruwweg over 4 categorieën: te renoveren, op te frissen, instapklaar en nieuwbouw.

 

Energiezuinigheid

Hoe beter het EPC (energieprestatiecertificaat) van je woning, hoe meer je huis waard is. Want een energiezuinige woning is een groot voordeel voor je kopers.

 

Stijl

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de stijl van een woning kan de kostprijs bepalen. Zo is een woning in pastorijstijl vaak duurder dan een moderne, strakke woning.

 

Afwerking

Is je huis afgewerkt tot in het kleinste detail, of ben je eerder primitief gebleven in de afwerking? Ook dit bepaalt natuurlijk hoeveel je woning waard is. Piekfijn in orde = een hogere prijs.

 

Aantal kamers

1 of 3 slaapkamers, het maakt een verschil voor de prijs van je huis. Ook extra badkamers of kamers die nog vrij te besteden zijn, zijn pluspunten voor je woning.

 

Technieken

Hoe technisch in orde is je woning? Hebben alle kamers dubbele beglazing, is het dak in orde, hoe up-to-date is het sanitair? Wanneer de juiste technieken voorhanden en recent (vernieuwd) zijn, zal dat in de positieve zin mee bepalen hoeveel je woning waard is.

 

Extra’s

Extra troeven voor een huis bepalen uiteraard mee de kostprijs van de woning. Denk maar aan: 

  • Een gelijkvloerse slaapkamer
  • Aangepaste badkamer voor mindervaliden
  • Flexibiliteit van ruimtes: delen van de woning kunnen omgevormd worden tot een kangoeroewoning, een praktijkruimte…
  • Een zwembad
  • Zonnepanelen
  • Ingebouwde rolluiken
  • Een garage of carport

 

Dus: hoeveel is mijn huis waard?

Wil je met zekerheid weten hoeveel je huis waard is? Kom dan eens bij ons langs, wij schatten je woning en helpen je verder met de verkoop. Vragen? Contacteer ons gerust, we staan klaar!