Nieuws

EPC-score
28-05-2019

EPC-score, hoe werkt dat?

Het EPC of energieprestatiecertificaat. Ondanks dat het een wijdverspreid begrip is, zitten veel mensen nog met vragen erover. Wanneer is een EPC-score goed? En hoe worden die EPC-scores berekend? Consimmo to the rescue, met een overzicht van hoe het energieprestatiecertificaat werkt.

De praktische kant

De EPC-score is het resultaat van een onderzoek naar het energiepeil van je woning. Dat energiezuinigheid steeds belangrijker wordt, merk je ook aan het certificaat. Vroeger telde het rapport amper 4 pagina’s. Nu zit je al snel aan… 18 pagina’s. Een EPC is 10 jaar geldig. Woon je in een huis, zijn die 10 jaren voorbij en heb je geen plannen om te verhuizen? Dan heb je geen nieuw EPC nodig. Wil je het huis verhuren of verkopen, dan moet je EPC wel vernieuwd worden. Voor studio’s of appartementen in 1 blok, heb je steeds voor elke woonunit een apart EPC nodig. Bij studentenkamers is dat dan weer niet het geval. 

Wat bepaalt de EPC-score?

Wat heeft allemaal invloed op de EPC-score van een woning of appartement? Heel wat factoren bepalen uiteraard mee je energieverbruik. We sommen enkele van de belangrijkste voor je op:

-       Verliesoppervlakken van de muren

-       Muurisolatie

-       Vloeren boven een kelder, volle grond of isolatielaag

-       Kunststof, aluminium of houten ramen

-       Dubbele of enkele beglazing

-       Mazoutketel, aardgas of warmtepomp

-       Oriëntatie van je woning

-       Oppervlaktes van de ramen

-       …

Wanneer is een EPC-score goed?

De score van een EPC wordt vastgelegd op een schaal die kleurt van groen over geel en oranje tot rood. De woning wordt hierop aangeduid met een cijfer. Met een cijfer tot 200 zit je in de groene zone, wat heel goed is. Stijgt het cijfer, dan verbruikt de woning ook meer energie. Energiebesparende bouwwerken kunnen altijd soelaas bieden. 

Wie fixt je EPC?

Wil je jouw huis of appartement verkopen, maar heb je een nieuw EPC nodig? Met Gerrit hebben wij een gecertificeerd EPC-specialist in huis. Bij ons vang je twee vliegen in één klap.

Zit je nog met vragen over het energieprestatiecertificaat? Contacteer ons voor meer informatie en wij helpen je graag verder!